Vragen & Advies

Welke versterker past bij mij?

Vragen & Advies

Buizen of transistor?

De wereld van de gitaarversterkers is er één waarin je makkelijk verdwaald kan raken. Tegenwoordig is het aanbod zo groot dat het kiezen van de juiste versterker best lastig kan zijn. Daarom hebben wij een kleine versterker handleiding gemaakt om je een beeld te geven van de opties.

Als eerste heb je transistor versterkers en buizenversterkers. Of om het simpel te onderscheiden: digitaal en analoog. Digitale (of modeling) versterkers beginnen vaak bij een lagere prijs dan buizenversterkers. Ook zijn ze minder onderhoudsgevoelig omdat je niet periodiek je buizen hoeft te wisselen. Modeling versterkers geven gitaristen de mogelijkheid om verschillende sounds qua buizen (en soms zelfs speakers) te emuleren. Waar je bij een buizenversterker gebonden bent aan één type buis, bijvoorbeeld 6L6 of EL84, kan je bij modeling versterkers vaak kiezen wat voor type geluid ze uitsturen. Kortom: modeling versterkers emuleren het geluid van buizenversterkers voor een lagere prijs en minder onderhoud. Vaak zijn deze versterkers ook voorzien van effecten als reverb, delay, tremolo, etcetera.

Buizenversterkers staan daarentegen bekend om hun warme en organisch geluid. Ze klinken ook luider dan een transistorversterker. Gitaristen hebben het vaak over een Brits of Amerikaans geluid. Dit onderscheid zit hem in de buizen die in je versterker zitten. In tegenstelling tot modeling versterkers zijn deze vaak niet zo uitgebreid voorzien van effecten. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende buizen, en hun karakter, voor je op een rijtje gezet. Wil je gewoon eens horen wat het verschil is tussen een modeling en een buizenversterker? Of weet je niet zeker welke versterker past bij jouw stijl en sound? Kom gerust langs om verschillende versterkers te bespelen. We hebben zowel buizen als modeling versterkers op voorraad.

Amerikaans geluid

6L6 & 6V6

Het Amerikaanse geluid wordt vaak geassocieerd met bijvoorbeeld Fender, Milkman of Victory versterkers voorzien van 6L6 of 6V6 buizen. Deze buizen produceren een vol en warm geluid. Ze zijn voor veel muziekgenres gebruikt, variërend van Blues tot Country maar ook Rock. Als je een buizenversterker bespeelt met deze buizen zal je merken dat ze veel headroom hebben en heel genuanceerd zijn. Omdat deze sound ontzettend clean kan worden deze versterkers vaak gebruikt als blanco canvas voor pedalen.

Een exemplarisch voorbeeld hiervan is de Fender 5E3 Tweed Deluxe. Één van de meest gebruikte versterkers uit de jaren 50 en 60 door onder andere Neil Young, Mark Knopfler en Billy Gibbons. Ook het welbekende “Dumble” geluid, bekend door artiesten als Stevie Ray Vaughan, John Mayer en Robben Ford, had een circuit met 6L6 buizen. Benieuwd naar deze sounds? Kom een langs om de Elfring™ Freedom (Dumble sound) of onze eigen handgebouwde Charlotte™ 5F4 (Fender sound) uit te proberen.

Brits geluid

EL84 & EL34

De EL34 buis is beroemd om zijn high gain. Deze kan je onder andere vinden in Marshall, HiWatt en Orange versterkers. EL34 buizen hebben een bite, goede crunch en hele uitgesproken mids. Ze kunnen veel power produceren en zijn vaak te vinden in versterkers die aardig luid kunnen. Een voorbeeld hiervan is Jimi Hendrix die Marshall Plexi’s gebruikte, of Peter Green van Fleetwood Mac die door een Orange versterker speelde.

EL84 buizen zijn bekend door versterkers als de VOX AC30 of de Matchless HC-30. Ze produceren meer distortion en zijn daarom best wel anders qua geluid. Ze hebben, als je de versterker goed open zet, mooie harmonics en hebben een zogeheten “chimey tone”. Wederom die mids, net zoals bij de EL34. Je kan deze sound kennen door gitaristen als Brian May.

Chat openen
1
Hallo,
Heb je een vraag? Stel ze hier gerust.
Wij proberen z.s.m. te reageren.