Vragen & Advies

Houtsoorten

Vragen & Advies

Hoeveel invloed heeft een houtsoort op de klank?

De keuze van de houtsoort is heel belangrijk voor de klank van een gitaar. De klankkast van een akoestische gitaar bestaat uit een aantal delen die van verschillende houtsoorten samengesteld kunnen worden. Zo heb je het bovenblad, de achterkant en de zijkant die samen de body van de gitaar maken. Bij sommige elektrische gitaren, zoals de Les Paul, heb je een massief houten body met een toplaag. Deze kunnen vervolgens verschillende houtsoorten (en dus verschillende combinaties) hebben. Zo zijn er, om even een beeld te geven van de verschillende soorten; palissander, mahonie, koa, esdoorn, notenhout, en andere hardhoutsoorten. In het lagere segment gitaren heb je ook nog verschillen tussen massief en gelamineerd hout. De hals is meestal van mahonie of esdoorn gemaakt.

Als je weinig tot geen kennis hebt van de verschillende houtsoorten en hoe ze klinken is het aannemelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen zorgen, het kiezen van een gitaar en de verschillende houtsoorten is subjectief. Ons advies is om gewoon veel gitaren te proberen om er zo achter te komen welke sound je fijn vind en welke gitaar goed voelt.

Bij ons kun je vrijblijvend gitaren met verschillende houtsoorten uitproberen. Ter illustratie hebben we hier een video van Paul Davids en Pepijn ‘t Hart van Eastman Guitars. Zij leggen nog eens overzichtelijk uit welke kenmerken de verschillende houtsoorten hebben bij akoestische gitaren. Ook hebben we hieronder een aantal houtsoorten kort omschreven. Wil je toch in persoon ervaren hoe een bepaalde hout combinatie voelt, klinkt en speelt? Dan staat onze deur altijd voor je open!

Kenmerken verschillende houtsoorten
Uitleg Paul Davids en Pepijn 't Hart

Houtsoort

Red Cedar (Cederhout)

Cederhout is een zachte en lichte houtsoort die een open geluid geeft. Vaak wordt het voor het bovenblad van een gitaar gebruikt. Het heeft wat weg van sparrenhout, maar de kleur is iets donkerder en heeft meestal een rode tint. Ceder is een duurzame en snelgroeiende houtsoort die voornamelijk uit Noord-Amerika komt. De klank van cederhout is wel bekend bij gitaristen die fan zijn van fingerpicking. Vaak zie je dat klassieke gitaren van deze houtsoort worden gemaakt. De warme maar toch duidelijke hoge tonen van het hout klinken in samenwerking met nylon snaren vaak heel mooi. Uiteraard is deze houtsoort ook te vinden op westerngitaren. In combinatie met metalen snaren is het geluid vaak wat helderder. Gitaristen die in een lagere stemming spelen kunnen over het algemeen ook erg goed een cederhout bovenblad gebruiken, omdat de scheiding tussen laag en hoog goed blijft zonder dat je veel definitie verliest.

Houtsoort

Spruce (Sparrenhout)

Sparrenhout is één van de meest gebruikte houtsoorten voor een gitaar. Het is een veelzijdig stuk hout wat goed hand in hand gaat met verschillende hout combinaties voor de achterzijde en zijkant van een gitaar. Als je een gitarist bent die streeft naar een veelzijdige sound kan je je zoektocht het beste beginnen bij een gitaar met een bovenblad van sparrenhout. Het heeft een lichte kleur en een neutraal uiterlijk. De verdeling tussen het laag, midden en hoog is erg goed bij deze gitaren. Ook staat deze houtsoort bekend om zijn goede sustain. Aanvullend heb je ook nog Sitka Spruce. Deze accentueert de warme, ronde tonen meer dan normaal sparrenhout. Deze houtsoort zie je veel op steelstring gitaren.

Houtsoort

Mahogany (Mahoniehout)

Mahoniehout zie je regelmatig als achterzijde en aan de zijkanten van een gitaar. Ook wordt hier vaak de hals van gemaakt. Als je een gitaar zoekt met een vol en krachtig geluid dan raden wij deze houtsoort zeker aan. Kenmerkend is de warme sound die ontstaat door de dichtheid van het hout. Veel akoestische blues muziek is gespeeld op gitaren met mahonie. Het is een sound die groot klinkt met nuance in de lage en middentonen. Gitaren die een volledige mahonie constructie hebben zijn vaak wel duurder dan bijvoorbeeld gitaren van sparren- of cederhout. Dit komt omdat de houtsoort best wel veel is gebruikt, waardoor het inmiddels een stuk zeldzamer is geworden. Daarom gebruiken sommige fabrikanten nu duurzame alternatieven als sapele. Deze kunnen anders klinken, maar komen over het algemeen heel dicht bij het warme mahonie geluid.

Houtsoort

Maple (Esdoorn)

Esdoornhout is een hele herkenbare houtsoort door zijn lichte kleur (bijvoorbeeld bij Stratocasters of Telecasters met een esdoorn toets). Het is een stevige houtsoort die dus niet alleen wordt gebruikt voor de body van een gitaar. De klank van deze houtsoort is goed te onderscheiden van bijvoorbeeld mahonie omdat deze over het algemeen meer gefocussed is rond de hoge tonen. Het heeft een heldere sound die goed van pas komt als je wat meer met een plectrum speelt. Wanneer je wat harder aanslaat heb je automatisch meer lage tonen (omdat de gitaar mee resoneert) en esdoorn compenseert dit mooi omdat de nuance wat meer rond de hoge tonen ligt.

Houtsoort

Indian Rosewood (Palissander)

Palissander is een veelzijdige houtsoort met een donkere kleur en nerf. Het geeft vaak een elegant uiterlijk aan een gitaar en een hele fijne warme sound die toch ook wel de middentonen complimenteert. Braziliaanse palissander heeft onder gitaristen vaak de voorkeur, omdat dit vaak net iets helderder is dan Indian palissander. Deze houtsoort is echter wel zeldzaam geworden door ontbossing. Brazilië hanteert daarom een export ban op deze houtsoort. Wat je daarom tegenwoordig vaak op gitaren kan vinden is Indian palissander. Alternatieven voor deze houtsoort zijn Pau Ferro (hier worden tegenwoordig vaak fretboards van gemaakt) en ovangkol (voor body’s). Ook deze houtsoorten hebben een redelijk warm geluid.

Houtsoort

Koa

Koa is een prachtige houtsoort met goed gedefinieerde, krullend nerf en gevlamde patronen. Het valt in het midden van de tonale spectrum, waardoor het instrument een helderheid van toon zonder concessies te doen warmte. Het is iets minder rond van toon dan de Rosewood houtsoorten.

Chat openen
1
Hallo,
Heb je een vraag? Stel ze hier gerust.
Wij proberen z.s.m. te reageren.