Vragen & Advies

Welke gitaar vorm zal ik kiezen?

Vragen & Advies

Waar moet ik beginnen?

Een vorm van de body is ontzettend bepalend in hoe de gitaar klinkt, voelt en speelt. Eigenlijk is het best een complex onderwerp, waar we uren over kunnen praten. De vormen en maten zijn over de jaren heen geëvolueerd. Martin Guitars, een bedrijf met een lange geschiedenis in het bouwen van gitaren, begon met numerieke codes voor de verschillende maten. 12-fret gitaren met een kleinere body kregen de nummers 0,1 en 2 terwijl de 14-fret instrumenten werden omschreven als 00 en 000 modellen. De 000 stijl is bij veel gitaristen favoriet. Ze bieden een helderen, cleane sound terwijl je toch een full-size body hebt.

Vanaf dat moment gingen verschillende gitaarbouwers, zoals Eastman, deze basis vormen en formaten ook gebruiken als uitgangspunt. Eastman is een fabrikant die naast de klassieke stijlen ook modernere gitaren op de markt brengt.

Vandaag de dag bestaan er ontzettend veel variaties op de originele body stijlen. Om het overzicht niet te verliezen hebben wij de verschillende vormen in een aantal hoofdgroepen ingedeeld. Hier staan ze van klein naar groot.

Kenmerken verschillende body vormen
Uitleg door Paul Davids en Pepijn ’t Hart van Eastman Guitars

Finger picking friend

Parlor

Hoewel er discussies zijn over de specifieke grootte en vorm van parlor gitaren, zullen de meesten het erover eens zijn dat het klein en comfortabel genoeg moet zijn om op je bank of je veranda te spelen. Het woord “parlor” of, in het Nederlands, “salon” verwijst naar oude ontvangst- en handelsruimten, en aangezien deze compacte gitaren regelmatig werden bespeeld in deze kleine tot middelgrote zalen, werden ze als zodanig bestempeld – salon gitaren. 

Omdat er geen legitieme was voor het bouwen van parlor gitaren varieerden gitaarbouwers de grootte van hun creaties tot op zekere hoogte. Zelfs als er geen standaard maat is opgelegd, beschouwen velen een gitaar kleiner dan de dan “0”-vorm van Martin Guitar, als de historisch correcte maat voor parlor gitaren. Ze volgen noodzakelijkerwijs deze maat beperking en zijn veel gevarieerder, waarbij sommige gitaarfabrikanten zelfs grotere “00”-gitaren als parlor bestempelen. Deze gitaren zijn ideaal voor de gitaristen die van finger picking houden. Als je een parlor met een slide bespeelt krijg je zelfs dat hele oude akoestische blues geluid.

Een slag groter

Orchestra (OM)

Het Orchestra Model, of OM- gitaren, kwamen tot stand als een verbetering ten opzichte van de 000-gitaar vorm, simpelweg door de lengte te vergroten tot 14 frets in plaats van 12. Op het eerste gezicht zou je denken dat het een dreadnought is, alleen iets kleiner. Een OM heeft een strakkere taille dan een dreadnought. Dit maakt dat de gitaar net wat helderder klinkt dat een Dreadnought of een Jumbo gitaar.

Omdat hij een minder volle klankkast heeft is het comfortabeler om je slag arm om de body heen te buigen. Over de jaren is het een favoriet instrument geworden voor fingerpickers, vanwege het gevoelige dynamische profiel en de subtiele klankeigenschappen. Het biedt een zorgvuldiger geluid dan een akoestische gitaar met een grote body.

Het slagschip

Dreadnought

Misschien wel het meest populaire soort akoestische gitaar. Met een dreadnought kan je namelijk elke kant wel op. De gitaarbouwers van Martin & Co. waren op zoek naar een gitaargeluid wat niet verloren zou gaan in combinatie met andere instrumenten. Ze besloten om de gitaarbody iets groter te maken en de hals iets langer. Het resultaat deed de makers denken aan een slagschip en dit model werd zo genoemd omdat een dreadnought tot 1916 alleen bekend was bij de marine als slagschip.

Ben je op zoek naar een alleskunner die altijd goed klinkt? Dan maak je bij een dreadnought een goede keuze. Geweldig om akkoorden te tokkelen, maar losse noten in bluegrass en fingerstyle kan deze gitaar ook makkelijk aan. De maat kan wat veeleisend zijn, afhankelijk van de toepassing van de gitaar. Als je graag thuis op de bank speelt kan een dreadnought je in de weg zitten. Hiervoor zijn de kleinere OM Parlor of gitaren beter geschikt.

Het kleine broertje van de Dreadnought

Sloped Shoulders

Een veel voorkomende gitaar vorm. Hij wordt beschouwd als de allrounder omdat hij een goede balans biedt tussen de onderkant en de hoge tonen, waardoor hij veel genres kan bestrijken voor spelers die aanpassingsvermogen nodig hebben. De klassieke Slope Shoulder produceert een robuuste stem met low-end power, een pittig middenbereik en sterke, heldere hoge tonen. De gitaar zal flat pickers en liefhebbers van traditionele gitaar vormen en- tonen aanspreken. De aflopende schouders geven de gitaar een vintage vibe.

Misschien meer dan welke andere vorm dan ook, blijft de Slope Shoulder verbonden met rootsmuziek zoals bluegrass en folk, deels vanwege zijn traditionele rol bij het definiëren van die geluiden. Pickers en strummers met een agressieve aanval zullen dol zijn op de mix van kracht en articulatie van een sloped shoulders, die zorgt voor duidelijke klanken. De gitaar is iets anders gevormd dan een dreadnought en kan dus ook anders aanvoelen. Als je twijfelt tussen één van de twee modellen raden we je aan om ze gewoon eens uit te proberen bij ons in de winkel.

Groot, groter grootst!

Jumbo


De grote jongen van het peloton. De jumbo is ideaal voor spelers die akoestisch zittend spelen, of niet gefaseerd zijn door de grotere afmetingen. Het is traditioneel geweldig voor akkoorden werk, maar ze zijn vaak verrassend evenwichtiger over het hele spectrum dan dreadnoughts. Toch is de grote body goed voor een diepe low end.

De strummers onder ons zullen waarschijnlijk het meest van deze gitaar houden. Hij is groot en heeft ook een bepaalde statige look over zich. Jumbo akoestische gitaren lenen zich ook goed als 12-snarige gitaren en kunnen een krachtige en bevredigende speelervaring geven. De Jumbo akoestische gitaar is een fantastische gitaar en wordt regelmatig gebruikt in genres als Pop en Folk Rock. Kortom; je moet een Jumbo gitaar gewoon eens beluisteren!

Allemansvriend

Grand Auditorium

Een ontzettend populaire en veelzijdige body vorm. Het middelgrote Grand Auditorium model arriveerde in 1994 met verfijnde proporties die vielen tussen een Dreadnought en een Grand Concert. Terwijl de grotere Dreadnought traditioneel werd beschouwd als de gitaar van een flat picker en het kleinere Grand Concert voor finger pickers, was de GA ontworpen om op beide fronten te presteren.

De vorm produceerde een originele akoestische stem die groot genoeg was om middelzwaar tokkelen en tokkelen aan te kunnen, maar met een indrukwekkende balans over het toon spectrum, vooral in het middenbereik, en produceerde heldere, goed gedefinieerde noten die geschikt waren voor zowel tokkelen als strummen. De algehele aanwezigheid van de GA past goed bij andere instrumenten, zowel in een studio mix als op het podium, en singer-songwriters hebben het nut ervan omarmd, zowel voor het componeren als voor reizen met één gitaar.

Chat openen
1
Hallo,
Heb je een vraag? Stel ze hier gerust.
Wij proberen z.s.m. te reageren.