Vragen & Advies

Welke gitaar past bij mij?

Het uitzoeken van een nieuwe gitaar is een leuk en persoonlijk proces. Elke gitaar heeft een ander geluid en gevoel. Met onze brede kennis kunnen we je helpen om een gitaar te vinden die past bij wie jij bent als muzikant. Er zijn ontzettend veel mooie gitaren beschikbaar, in allerlei kleuren en uitvoeringen, maar in essentie gaat het erom dat je een gitaar kiest waarmee je jezelf kan uiten. Ben je klaar voor de volgende stap als muzikant, beginner of gevorderd? Kom gerust eens lang in onze winkel voor advies.

Vragen & Advies

Aanschaf akoestische gitaar

Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe akoestische gitaar is waarschijnlijk je eerste vraag: wil ik op een nylonsnarige (klassieke/Spaanse) gitaar of op een staalsnarige (western) gitaar spelen?

Nylonsnarige gitaren spelen wat lichter dan staalsnarige gitaren. Omdat de verhoudingen van de body en de snaarkeuze nogal verschillen klinken de gitaren best wel anders. Dit brengt je gelijk weer een stap verder in je keuze, omdat de muziekstijl van invloed is op de gitaar. Nylonsnarige gitaren kom je voornamelijk tegen bij flamenco, latin en klassieke muziek. Ligt je voorkeur meer bij pop, blues of folk muziek? Dan zal een staalsnarige gitaar je waarschijnlijk meer aanspreken.

Het volgende wat je je af kan vragen is: wat is het doel van de gitaar? Ga je bijvoorbeeld zingen bij het gitaarspelen? Als je een zachte stem hebt en voornamelijk folk nummers zingt dan zou een parlor gitaar perfect passen bij jouw genre. Ben je iemand die graag met een plectrum speelt en popnummers zingt? Dan zou je misschien beter voor een dreadnought van sparrenhout kunnen gaan.

Wij kunnen in de winkel uitgebreid de tijd nemen om je hierbij te helpen. We hebben een breed aanbod van zowel nylon- als staalsnarige gitaren met verschillende body’s en houtsoorten van verschillende merken.

Vragen & Advies

Aanschaf elektrische gitaar

Als je voor het eerst een elektrische gitaar gaat uitzoeken dan is het aanbod overweldigend. Daarom hebben we hier een aantal populaire gitaarsoorten voor je opgesomd. Het belangrijkste verschil is de keuze tussen een solidbody of een hollowbody gitaar. Een Les Paul is bijvoorbeeld vaak een solidbody gitaar wat inhoud dat het een stuk massief hout is met een toplaag, vaak van esdoorn. Een hollowbody gitaar is hol, of semi-hol, van binnen. Door deze verschillende body’s hebben ze ook een totaal andere sound.

Het Les Paul model. Voor het eerst verkocht en ontworpen door de firma Gibson in 1952. Inmiddels zijn er veel meer fabrikanten die dit design gebruiken. Zo hebben wij bij ons in de winkel bijvoorbeeld het Japanse merk Tokai en het Amerikaanse Heritage. Les Paul modellen zijn vaak uitgerust met twee humbucking pickups. Omdat deze een totaal andere karakteristiek hebben dan bijvoorbeeld single coils klinken Les Paul’s totaal anders dan Stratocasters en verschilt het dus in welk genre ze worden ingezet. De gitaren komen vaak voor in hard rock en blues.

We hebben de naam al even genoemd: Stratocasters. Deze solidbody gitaren zijn meestal van 1, 2 of 3 stukken hout gemaakt. Het belangrijkste verschil zit hem in het feit dat Strats vaak single coil pickups hebben en dat de nek van de gitaar is vastgeschroefd aan de body, waar dat bij een Les Paul niet zo is. De single coil pickups klinken minder vol dan humbuckers of P90’s en hebben een unieke sound. Zo leent de Stratocaster zich perfect voor blues en funk. De Telecaster, met twee in plaats van drie single coils, zie je terug in country en folk muziek.

Hollowbody gitaren zijn volledig (of semi) hol van binnen en hebben f-holes om het geluid te verspreiden. Ze klinken heel luchtig en zijn daarom een stuk luider als je ze zonder versterker bespeeld. Deze gitaren hoor je vaak in blues en jazz muziek omdat ze een hele zachte toon hebben die het lage benadrukt. Bij ons in de winkel hebben we Gretsch, uitgerust met FilterTron™ pickups, maar ook hollowbodys met P90 pickups. De  gitaren hebben vaak een grotere body vorm dan andere modellen.

Chat openen
1
Hallo,
Heb je een vraag? Stel ze hier gerust.
Wij proberen z.s.m. te reageren.